حمام ترکی چیست؟

  مهر 29, 1402   562


در این مقاله درباره تاریخچه حمام ترکی صحبت کرده و سپس به مزایای آن اشاره کردیم تا برای کاهش دردهای عضلانی و داشتن پوستی مرطوب و نرم از مزایای استحمام در این حمام سنتی استفاده کنید.


چند سالی می‌شود که مجموعه‌های استخر و بازی‌های آبی علاوه بر خدمات ماساژ و اسپا، خدمات حمام ترکی را هم اضافه کردند و البته کمتر کسی با مزایای این سبک و سیاق آشنا است. 
حمام‌ها در گذشته چه در ایران و چه در ترکیه به‌صورت گرمابه و... محلی برای دورهمی اهل محل، گفتگو، آشنایی بیشتر و حتی خواستگاری بودند. بسیاری از وصلت‌‌ها با آشنایی از همین راه به نتیجه می‌رسید و بسیاری از مشکلات هم با مشورت در این دورهمی‌ها، چاره‌جویی می‌شد. علاوه بر این با خدمات ماساژ به شکل سنتی یا همان دلاکی، خستگی کار و استرس هفته هم از تن بیرون می‌رفت و این فرایند حمام به قول انگلیسی‌ها برنامه‌ای برای ریلکسیشن بود.
ما هم به بهانه اینکه مجموعه‌های استخر در ایران شروع به راه‌اندازی حمام ترکی کردند، تصمیم گرفتیم ببینیم تفاوت این حمام‌ها با گرمابه‌های ایرانی چیست و استفاده از خدماتش چه مزایایی دارد؟ آیا حمام‌های ترکی همراه با ماساژ است یا سونا و جکوزی را هم شامل می‎‌شود؟ پس برای اطلاعات بیشتر درباره حمام‌های ترکی در ادامه همراهمان باشید و برای اطلاعات بیشتر سری به مقاله ماساژ ترکی چیست؟ بزنید.

حمام ترکی چیست؟

نگاهی اجمالی به حمام‌های ترکی

پیشینه حمام‌های ترکی به قرن 14 میلادی بازمی‌گردد؛ یعنی در طول دوران امپراتوری پادشاهان عثمانی که نیمی از خاورمیانه و بخشی از اروپای شرقی در دست این پادشاهان بود. حمام ترکی بر پایۀ سنت‌های به‌جامانده از رومیان در استانبول شکل گرفت و محلی برای دورهمی، استحمام و آشنایی بیشتر بود که به دلیل اسلامی بودن حکومت به یکی از آداب پیش از تشرف به مسجد برای نماز هم تبدیل شد.
حمام ترکی در اصل نوعی روش استحمام است که در فرهنگ خاورمیانه ریشه دارد. فضای این حمام سالنی است که آب گرم و بخار آب در آن جریان داشته و کاملاً مرطوب و گرم است. بعد از استحمام با آب گرم در فضایی پوشیده در بخار می‌توانید درخواست ماساژ داشته باشید و در نهایت دوش آب سرد گرفته یا در حوضچه آب سرد چند دقیقه‌ای را بگذرانید.
مدل حمام‌های ترکی شامل یک سالن بزرگ و مشابه گرمابه ایرانی نیست؛ بلکه چندین اتاق و دالان دارد که بعد از تمام شدن کارتان در یک اتاق باید به اتاق بعدی بروید، در ضمن اتاق شستشو از اتاق حوضچه‌ها و ماساژ جدا است. ورودی مجموعه هم محل تعویض لباس یا به زبان عامیانه رختکن است که بعد از تحویل گرفتن حوله وارد اتاق شستشو شده و سپس به اتاق ماساژ و بعد هم اتاق دوش و حوضچه آب سرد می‌روید. اگر ماساژ بعد از حمام برای شما هم موضوعی جذاب است، در مقاله فواید ماساژ بیشتر درباره‌اش بخوانید.

حمام سنتی ترکی به‌صورت دایره‌ای طراحی و با سنگ مرمر ساخته می‌شود تا همه گرد نشسته و فرصتی برای صحبت و آشنایی داشته باشند. در واقع این سبک از حمام نه‌تنها برای استحمام بوده؛ بلکه کاربردهای دیگری مانند:
• ماساژ و ریلکسیشن
• صحبت و گفتگو
• استراحت و تفریح 
• آرایش در مرحله آخر و آماده‌شدن برای مهمانی و ...
هم داشته است.
بر اساس یافته‌های باستان‌شناسان از برخی حمام‌های ترکی متعلق به قرن هفدهم ساختمان این حمام‌ها شامل تعدادی اتاق‌های گرد با سقف بلندی بوده و پنجره‌هایی هم در اتاق شستشو برای عبور نور خورشید تعبیه شده بود تا علاوه بر جریان آب گرم و بخار آب، نور طبیعی خورشید هم فضای حمام را گرم و مرطوب کند. 

مزایای ماساژ و خدمات حمام‌های ترکی

اولین موردی که بسیاری از مردم به‌خاطر آن سراغ حمام ترکی می‌روند، حس و حال قدیمی و نوستالژیک فضا است. این گروه می‌خواهند تجربه استحمام و ریلکسیشن در چنین فضایی را به‌عنوان یک سنت فرهنگی و قدیمی ریشه‌دار در خاورمیانه داشته باشند.
از این مورد خاص که بگذریم، از مهم‌ترین مزایای حمام و ماساژ ترکی باید به موارد مهمی مانند:
• کاهش استرس به دلیل سیستم بخار آب و جریان آب گرم
• بهبود سیستم قلب و عروقی (برای کسانی که مشکل قبلی ندارند)
• تنفس‌پذیری بیشتر پوست
• افزایش رطوبت سطح پوست (مخصوص پوست خشک)
• تعادل و بالانس در سیستم گردش خون بدن
• احساس سکون و آرامش محض
• امکان شل کردن عضلات و استراحت در فضایی آرام 
• بهبود گرفتگی‌های عضلانی و تنش‌های مزمن
• بهبود دردهای استخوان و آرتروز به‌صورت موقتی
• بهبود سیستم ایمنی بدن
• افزایش سوخت‌وساز و متابولیسم
اشاره کرد.
فضای مرطوب و جریان آب گرم حمام‌های سنتی ترکی نه‌تنها به پاک‌سازی عمقی پوست کمک می‌کند؛ بلکه باعث بهبود سیستم تنفسی و افزایش رطوبت در ریه‌ها می‌شود، در نتیجه اگر مبتلا به آسم نیستید، برای استراحت دادن به ریه‌ها می‌توانید حمام ترکی را تجربه کنید. در ضمن اگر بیماری قلبی دارید و احتمال دارد با حملات ناگهانی مواجه شوید، برای خدماتی مانند ماساژ، اسپا، سونا، جکوزی و حمام سنتی ترکی حتماً اول با پزشک مشورت کرده و بعد به استخر مراجعه کنید. در مقاله سونا و جکوزی چیست؟ بیشتر به بررسی این موارد پرداختیم.

حمام ترکی چیست؟

حمام ترکی برای چه کسانی مناسب است؟

بعد از این توضیحات ببینیم که حمام ترکی برای چه کسانی مناسب است!
اگر به شهرهای ترکیه به‌خصوص استانبول سفر کردید و دنبال تجربه جدیدی بودید، پیشنهاد می‌کنم حتماً حمام سنتی ترکی را امتحان کرده و ماساژ ترکی داشته باشید، در غیر این صورت و برای استفاده از حمام سنتی ترکی در استخرهای کشور خودمان می‌توانید این روش استحمام را به‌عنوان یک تجربه جدید و متفاوت با دوستان و خانواده امتحان کرده و از چند ساعت خندیدن و دورهمی لذت ببرید.
علاوه بر این برای افرادی که ساعات طولانی مشغول کار کردن هستند، سنگین ورزش می‌کنند یا طولانی پشت فرمان می‌نشینند، حمام ترکی فرصت خوبی برای ریلکسیشن است. همچنین، اگر دچار گرفتگی عضلانی هستند، بدنتان بی‌دلیل درد می‌کند یا احساس خستگی و کوفتگی دارید، دچار کرختی هستید و می‌خواهید انرژی بد و استرس را از خودتان دور کنید، بد نیست که برای اولین‌بار حمام و ماساژ ترکی را تجربه کرده و منتظر تأثیرات مثبتش باشید.

کلام آخر

در این مقاله به‌صورت خلاصه با تاریخچه حمام‌های ترکی، معماری و شکل ساخت حمام و قسمت‌های مختلف آن آشنا شدیم. این فرهنگ استحمام که ریشه در سنت‌های خاورمیانه دارد، در عصر امپراتوری عثمانی در بیشتر شهرها گسترش یافت و به همین خاطر با نام حمام ترکی شناخته می‌شود.
در ایران هم چند سالی می‌شود که استخرهای بزرگی مانند مجموعه موج‌های آبی خدمات ماساژ و حمام ترکی را به لیست خدماتشان اضافه کردند. اگر با مشکلاتی مانند گرفتگی عضلات، کرختی و خستگی مواجه هستید، پیشنهاد می‌کنم حتماً حمام سنتی ترکی را همراه با ماساژدرمانی امتحان کنید.

سؤالات متداول

در حمام ترکی باید چه بپوشیم؟
حمام ترکی حوله‌های مخصوص و نازکی دارد که در اختیارتان قرار می‌گیرد و نیازی به پوشیدن مایو نیست.
رطوبت اتاق شستشو چقدر است؟
رطوبت حمام ترکی بسیار بالا و گاهی تا 80 درصد است، به همین خاطر گفتیم اگر آسم یا مشکلات قلبی دارید برای استفاده از خدمات حمام  سنتی ترکی حتماً با پزشک مشورت کنید.
مدت‌زمان شستشو چقدر است؟
با توجه به رطوبت و دمای بالای هوا مدت‌زمان اتاق شستشو بین 10 تا 15 دقیقه است و بهتر است که بعد از آن برای دورهمی، استراحت و ریلکسیشن به اتاق ماساژ بروید که آن هم مثل اتاق شستشو به‌صورت گرد و با سنگ‌های مرمر طراحی شده است.